Máš-li cosi na duši, svěř to strýci Artuši… Pamatujete?

 Koktejl 
28. května 2019 08:28 / Terezie Zamlynová
  4
📷
17 fotografií v galerii
Časopis Květy má dlouhou historii. Na rozdíl od jiných časopisů z doby normalizace přežil až do současnosti. Antikvariát U Slimáka
Já ti píšu, Sally, pár slov a vět, z dáli vidím listonoše, nese Mladý svět. To byl hit, na který s nostalgií zavzpomíná nejvíce a nejraději ten z nás, kdo období slavné éry Mladého světa zažil a třeba i oné Sally, která uměla odpovědět a dát rady na různá trápení mladých lidí v době socialismu, sám psal. Vzpomínku si ale zaslouží i další časopisy, které dnes už patří minulosti, protože je odvál čas.

Ano, koupit si v určitých letech normálně v trafice Mladý svět, znamenalo velký kus štěstí. Stejně jako to, když ho někdo měl dokonce předplacený. Informace v něm byly totiž na svoji dobu nadčasové, aktuální a kdo je četl, byl zkrátka IN.

A nic na tom neměnil fakt, že časopis Mladý svět vydávali svazáci, tedy Svaz socialistické mládeže (SSM). Právě proto si mohl dovolit asi o trochu víc než ostatní tituly té doby. Informoval o moderní hudbě, interpretech i skupinách, měl chytlavé rubriky (vedle již zmíněné Sally se jedna z těch nejznámějších v československých časopisech  jmenovala Máš-li cosi na duši, svěř se strýci Artuši), krásné titulní strany a v neposlední řadě též zajímavé reportáže.

Oficiální časopis svazáků se stotisícovým nákladem

Kdo si Mladý svět nepamatuje, určitě stojí za to zdůraznit, že to byl týdeník, který v Československu za minulého režimu vycházel už od roku 1959 a později se stal dokonce oficiálním časopisem SSM. Byl to jeden z nejčtenějších československých časopisů, který ve svých nejlepších dobách vycházel ve statisícových nákladech.

I proto byl magnetem na osobnosti té doby. Působili v něm například fotožurnalisté Oldřich Škácha, Leoš Nebor, Jan Bartůšek, Pavel Dias, Miroslav Hucek, Karel Cudlín, Miroslav Zajíc nebo Jan Šibík. Publikovali nejen záběry ze všedního dne, ale také několikastránkové reportáže a fotoeseje ze života mladých lidí, záběry z celého Československa i momentky z cest. Kromě fotografů v něm působila celá řada významných českých novinářů, například fejetonista Rudolf Křesťan, publicista Petr Hora, scenárista a spisovatel Radek John, reportér Josef Velek a další.

Soutěž mužské krásy nebo Zlatý slavík

Možná i pamětníci už dnes ale nevědí, že to byla právě redakce Mladého světa, která uspořádala u nás jako první celostátní anketu nazvanou Mistr Československa. Nešlo o nic menšího, než o jakousi pánskou variantu soutěže krásy (takový Muž roku, který se volí v současnosti), poprvé uskutečněné již v roce 1970! Vítězem se tenkrát stal Pavel Petýrek.

Stejně tak byl Mladý svět u zrodu celostátní čtenářské ankety časopisu nazvané Zlatý slavík. Duchovním otcem myšlenky soutěže byl redaktor Mladého světa Ladislav Smoljak. Název zvolil podle tehdy prodávané dětské hračky. Jak víme, soutěž přežila do dnešních dob jen s mírně pozměněnou podobou jako Český slavík. Popularity a masovosti svého předchůdce z éry socialismu ale už se jí podařit nedosáhlo.

Zestárnout Mladý svět už ale nestihl

Porevoluční osud dobře rozjetého Mladého světa už však přes všechny snahy tak hvězdný nebyl. V roce 1990 byla do obchodního rejstříku zapsána akciová společnost Mladý svět. Členy představenstva se stali v období 1990 až 1995 Luboš Beniak, Jaroslav Dvořák, Michal Horáček, Jiří Janoušek, Rudolf Křesťan, Vladimír Lederer a Vladimír Nagaj. Náklad časopisu však postupně klesal, proto v květnu 2005, tedy po 46 letech, přestal Mladý svět vycházet a byl sloučen s časopisem Instinkt.

I další časopisy získávaly srdce čtenářů za Železnou oponou

Například český týdeník s dlouholetou tradicí Květy byl založen již roku 1834 spisovatelem J. K. Tylem.  Přežil všechno, přes socialistickou éru se dostal a úspěšně drží i v současnosti. Zažil sice logicky spoustu změn, jednoho hlavního se ale drží stále - vždy byl a je časopisem pro celou rodinu.

Vlasta byla průvodce světem moderní ženy. I té socialistické

Časopis Vlasta vychází v Československu a nyní v Česku nepřetržitě již od roku 1947.  Po celou tu dobu nabízí svým čtenářkám informace, pobavení, inspiraci – to vše srozumitelnou a přátelskou formou, protože je vždy na jejich straně. V minulé éře navíc pravidelně vždy v lednu přinášela svatební číslo – s velmi vyhledávanými tipy pro nevěsty.

A další…

Schválně – určitě si vzpomenete na řadu dalších obálek časopisů doby minulé. Například Dikobraz, u kterého jsme se smáli nad vtipy Švandrlíka s Nepraktou, Signál, Melodie (taky se nedala moc sehnat), Žena a móda (jediný módní časopis, který se dal snadno sehnat v téměř všech trafikách), Voják (v něm se poprvé objevila fotografie Hany Zaňákové, dnes známé jako Lucie Bílá). Velmi žádaným a nedostatkovým časopisem byl 100+1 zahraniční zajímavost. I proto se dodnes dají občas koupit na inzertních serverech či v antikvariátech časopisy svázané podle ročníků.

Zvláštní kategorií pak byly časopisy pro děti – Sedmička pionýrů, Ohníček, Mateřídouška, Sluníčko.

Jisté je jedno – časopisů bylo skutečně méně. Na druhou stranu mnohdy jeden takový exemplář posloužil hned několika lidem a šel z ruky do ruky. I to totiž k době nedávno minulé patřilo. Čtěte také: Bankovky, kterými jsme platili v dobách minulých. Znáte příběh dívky z československé desetikoruny?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod