Rusko v září 1939 napadlo Polsko bez vyhlášení války. Stejně se chová i o 83 let později

 Koktejl 
17. září 2022 08:54 / Mirka Malá
  34
📷
2 fotografie v galerii
Invaze do Polska byla součástí sovětsko-německé tajné dohody Wikimedia Commons / TASS
Přesně 17. září 1939 se Sovětský svaz rozhodl, že Polsko už neexistuje, a může si s ním tedy prakticky dělat, co chce. To je dozajista zajímavá paralela se současnou situací na Ukrajině. Sověti se ale tehdy oháněli paktem o neútočení, který si spolu dohodli dva nejhorší tyrani evropské historie Hitler a Stalin.

Tato sovětská, nebo tedy ruská invaze do Polska se tehdy stejně jako dnes v případě Ukrajiny odehrála bez formálního vyhlášení války. 17. září 1939 vtrhla sovětská vojska na východ Polska. A to jen šestnáct dní poté, co Hitler na Polsko zaútočil ze západu.

Výsledek byl po několika dnech marných bojů polské armády doslova smrtící. Už 6. října bylo Polsko doslova rozložené a Hitler a Stalin si jeho území rozdělili mezi sebou, což byl plán, který mezi Sověty a nacisty vznikl už týdny předtím.

Ano, útok na Polsko se skutečně odehrál podle tajné dohody mezi Sovětským svazem a nacistickým Německem. Oba státy se na něm dohodly už v srpnu 1939 a součástí této dohody bylo jasné rozdělení Polska na sféry ruského a německého vlivu.

Součástí této tajné dohody bylo také rozdělení celé severní a východní Evropy na sféry vlivu obou tehdejších mocností. A tím se také oba státy pod vedením Hitlera a Stalina následně řídily. Hitler zaútočil na Polsko hned 1. září a Rusové pak o dva týdny později.

Zajímavá paralela se v tehdejším sovětském útoku na Polsko bez formálního vyhlášení války se současnou situací najde i v dalších bodech této "operace". Sověti tehdy přišli s propagandou, podle níž musí vojenskou operací chránit běloruské a ukrajinské občany žijící na polském území, protože polský stát už neexistuje, a je tedy třeba zasáhnout na jejich obranu. Stejně tak svoji vojenskou operaci podporovali hitlerovským sloganem o bleskové válce. Letos pro změnu Rusko vtrhlo na Ukrajinu s tím, že je potřeba chránit ruské občany žijící na území tohoto státu a rovněž mělo v plánu podniknout tzv. bleskovou válku.

Každopádně v roce 1939 sovětská armáda a hitlerovský Wehrmacht během společné invaze do Polska také velmi úzce spolupracovali, což jen svědčí o tom, že se skutečně jednalo o předem domluvenou společnou akci. Sovětské jednotky se během postupu z opačných směrů setkaly s těmi německými. Dokumentovány jsou i opravdu pozoruhodné případy spolupráce přímo na bojišti. Například když jednotky Wehrmachtu prošly pevností Brest, která byla po bitvě u Brest-Litovsku obsazena sovětskou 29. tankovou brigádou. Německý a sovětský generál tam dokonce 22. září uspořádali společnou vojenskou přehlídku. A v dnešním Lvově, který tehdy kapituloval, sovětská armáda po dohodě vystřídala tu německou. Ta město sice dobyla, ale předala jej Rusům. A takových událostí, které svědčí o dobře připravené sovětsko-německé spolupráci, bylo mnohem víc. Do 28. září nakonec dosáhla Rudá armáda na polském území hranice, která byla předem dohodnuta s Německem.

Rusové byli se svojí vojenskou operací tak spokojení, že 31. října sovětský ministr zahraničních věcí  Molotov hlásil Nejvyššímu sovětu: "Krátký úder německé armády a následně Rudé armády stačil k tomu, aby z tohoto bastarda nezbylo nic." Nicméně protože tajný pakt mezi Německem a Sovětským svazem nebyl oficiální aliancí, moderní věda nakonec popsala německou a sovětskou spolupráci při invazi do Polska jako spolubojovnost.

Sovětský svaz ale nakonec v důsledku invaze zabral asi tři pětiny Polska a 13 milionů jeho obyvatel. Po skončení druhé světové války se toho pro Polsko mnoho nezlepšilo. Nakonec ve sféře sovětského vlivu skončila celá země na dlouhá desetiletí.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?