Před šesti lety Světová antidopingová agentura odhalila státní dopingové spiknutí v Rusku. Dodnes nesmí většina ruských sportovců na světové soutěže

 Koktejl 
10. prosince 2022 09:38 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Rusko dlouhá desetiletí řídí doping na státní úrovni Depositphotos
Byla a dodnes to také je obrovská sportovní kauza. Světová antidopingová agentura odhalila ruské státní dopingové spiknutí, které vyvrcholilo na olympiádě v roce 2016. Pak Rusko dostalo zákaz účastnit se velkých sportovních akcí.

Rusko má velkou dopingovou historii, která sahá hluboko do osmdesátých let. Dokumenty získané v roce 2016 ostatně odhalily plány Sovětského svazu na celostátní dopingový systém v atletice v rámci přípravy na letní olympijské hry 1984 v Los Angeles. Dokument, který byl datován před rozhodnutím Sovětů americkou olympiádu z politických důvodů bojkotovat, podrobně popsal existující steroidní operace v programu spolu s návrhy na další vylepšení dopingového systému. Sdělení určené vedoucímu atletiky Sovětského svazu připravil Sergej Portugalov z Institutu tělesné kultury. A právě Portugalov byl také jednou z hlavních postav zapojených do ruského komplotu s dopingovým programem před letními olympijskými hrami v roce 2016.

A co se přesně odehrálo? V prosinci 2016 Světová antidopingová agentura WADA podrobně popsala rozsáhlé institucionální spiknutí zahrnující ruské představitele a více než 1 000 sportovců v systematickém dopingu na velkých atletických soutěžích, včetně olympijských her. Druhá zpráva WADA uvádí, že spiknutí zahrnuje ruské ministerstvo sportu, národní antidopingovou agenturu a zpravodajskou službu FSB.

Celý komplot se ale projevil už mnohem dříve. Média si všeho začala všímat už v prosinci 2014, kdy německá televizní stanice ARD informovala o státem podporovaném dopingu v Rusku a přirovnala jej k dopingu ve východním Německu. V listopadu 2015 zveřejnila Světová antidopingová agentura WADA svoji vyšetřovací zprávu a Mezinárodní asociace atletických federací pozastavila Rusku na dobu neurčitou účast na světových atletických akcích. Vyšetřovací zpráva, která měla 335 stran  uvádí, že Rusko sabotovalo olympijské hry v roce 2012 tím, že umožnilo sportovcům, kteří měli dostat zákaz za porušení dopingu, soutěžit na hrách v Londýně. Doporučila antidopingové agentuře uvalit doživotní suspendace pro 10 ruských trenérů a atletů. Antidopingová agentura Spojeného království později pomáhala WADA s testováním v Rusku. V červnu 2016 ale obě agentury společně oznámily, že nejsou schopny plně vykonávat svou práci, protože jejím vyšetřovatelům vyhrožují agenti ruské Federální bezpečnostní služby FSB.

WADA také zadala nezávislé vyšetřování vedené Richardem McLarenem. Jeho vyšetřování našlo potvrzující důkazy a ve zprávě zveřejněné v červenci 2016 dospělo k závěru, že ministerstvo sportu a FSB provozovaly „státem řízený systém zabezpečení proti selhání pomocí metodiky mizejícího pozitivního testu, popřípadě jeho pozdního odběru. Důkazů tedy bylo víc, než dost.

Rusko ale pochopitelně na všechna obvinění i na zákaz startů ruských sportovců na velkých sportovních akcích, reagovalo jako obvykle. Vladimir Putin řekl, že Rusko „nikdy nepodporovalo žádné přestupky ve sportu, „nikdy jsme to nepodporovali na státní úrovni a nikdy to podporovat nebudeme“ a dodal, že tato obvinění byla součástí protiruské politiky Západu.

Vadim Dengin prohlásil, že „celý dopingový skandál je čistým falšováním, vymyšleným za účelem diskreditace a ponížení Ruska.“ A poté, co Sportovní arbitrážní soud zamítl odvolání ruských sportovců, tyčkařka Jelena Isinbajevová napsala: „Nechte všechny ty pseudočisté zahraniční sportovce vydechnout úlevou a vyhrát své pseudozlaté medaile v naší nepřítomnosti. Vždy se báli síly.“

A jaká je současnost? Někteří ruští sportovci závodit mohou, ale ne pod ruskou vlajkou. Pokud získají zlatou medaili, rozhodně tedy neuslyší ruskou hymnu. Ale skandály s dopingem pokračují dál.

Tak například medailový ceremoniál pro olympijský tým v krasobruslení na poslední olympiádě v Pekingu, kde ruští sportovci v týmech získali zlato, musel být odložen kvůli nejasnostem okolo dopingu krasobruslařky Kamily Valijevové. Několik médií tehdy přineslo informace, že problém byl v pozitivním testu na trimetazidin, který byl krasobruslařce skutečně potvrzen o tři dny později. Dotyčný vzorek Valijevové odebrala Ruská antidopingová agentura RUSADA na ruském šampionátu v krasobruslení již dříve, ale vzorek nebyl analyzován v laboratoři Světové antidopingové agentury WADA, kam byl odeslán k testování až 8. února, tedy jeden den po skončení soutěže.

Krasobruslařka byla dočasně suspendována, takže by na olympiádě nemohla pokračovat v soutěži žen. Po sérii odvolání a sportovní arbitráži ale bylo jasné, že se Rusku zase povedl husarský kousek. Valijevová byla totiž v té době ještě nezletilá, a tak na základě směrnic arbitrážní soud nakonec rozhodnul, že může v soutěži pokračovat, a to z toho důvodu, že na nezletilé sportovce se vztahují jiná pravidla než na dospělé. Ruský doping tak jede vesele dál.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47