V září 1938 byla v New Yorku zakopána časová kapsle. Otevřena má být až v roce 6939

 Koktejl 
23. září 2022 07:51 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Časové kapsle čekají na budoucí generace až do roku 6939 Wikimedia Commons / Westinghouse
23. září 1938 byla na místě expozice Westinghouse Electric & Manufacturing Company na světové výstavě v New Yorku zakopána do země časová kapsle, která má být otevřena až v roce 6939, tedy 5 tisíc let po svém uložení.

Kapsle leží 15 metrů pod zemí  a v podstatě je to trubka ze slitiny mědi a chrómu, které se říká Cupaloy. Obsah kapsle tvoří celkem 35 položek, které by se daly najít v každé běžné americké domácnosti. Je tam například i časopis Life, dámský klobouk, dýmka, cigarety a nebo semena pšenice, kukuřice, vojtěšky a sóji. Vše je ošetřeno inertním argonem a plynným dusíkem, aby vše vydrželo až do roku 6939.

Uložení této první kapsle, která leží přesně v parku Flushing Meadows, bylo jednou z nejslavnějších událostí světové výstavy. Z obsahu kapsle byl sepsán přesný záznam, a dokonce i pokyny podrobně popisující její případnou obnovu, které počítají prakticky se vším, ať už jde o změnu geografie, politických hranic, a dokonce ztrátu moderního měření času. Tento manuál poté obdržely prakticky všechna muzea a knihovny po celém světě pro případ, že by se jakákoliv kopie, dokonce i originál, ztratila.

Jeho závěrečné řádky zní takto: „Každý věk se považuje za vrchol a poslední triumf nad všemi obdobími, která minula. V naší době mnozí věří, že lidská rasa dosáhla vrcholu v materiálním a sociálním rozvoji, jiní, že lidstvo bude pochodovat vpřed k úspěchům, které se vymykají představivosti dnešního dne, do nových světů lidského bohatství, moci, života a štěstí. Rozhodli jsme se spolu s tím druhým věřit, že lidé vyřeší problémy světa, že lidská rasa zvítězí nad svými omezeními a svým protivenstvím, že budoucnost bude slavná. LIDEM TÉ BUDOUCNOSTI ZANECHÁVÁME TENTO ODKAZ.“

Spojené státy sice v následujícím roce pokračovaly po Velké hospodářské krizi po své cestě k ekonomické stabilitě, ale jisté proroctví z manuálu kapsle se naplnilo velmi rychle. V roce 1939 vypukla druhá světová válka, do níž se zapojila i Amerika a v níž zemřelo 400 000 jejích vojáků.

Dnes je této časové kapsli teprve 84 let. Od té doby se svět dostal do velmi rychlé a velmi chytré doby. Technologicky to byl od roku 1938 opravdu obrovský skok, na kterém se podílel prakticky celý svět. Nyní to ale díky ruské válce proti světu vypadá, že lidstvo děla zase krok zpátky.

Od roku 1965 jsou ve Flashing Meadows časové kapsle už dvě. Za těch několik desetiletí se ve světě mnohé změnilo, a tak se firma Westinghouse rozhodla pod zem uložit druhou kapsli, tentokrát zaměřenou více technologicky. Její hlavní prvky tvoří předměty spojené s atomovou energií, vědeckým vývojem nebo vesmírem.

Druhá kapsle obsahuje ale také fotografie návštěvní knihy podepsané návštěvníky pavilonu Westinghouse na veletrhu v roce 1964. Stránky knihy byly vyfotografovány na acetátový mikrofilm a ten byl umístěn do časové kapsle pro lidi ze sedmdesátého století. Snad tu ještě nějací budou, aby mohli obě časově kapsle otevřít a najít jejich veškerý obsah z dvacátého století. Každopádně v návštěvní knize bylo odhadem shromážděno 750 000 podpisů. První z nich byl prezident Spojených států Lyndon B. Johnson a v knize je mimo jiné i podpis papeže Pavla VI.

Samotné uložení první kapsle nebylo nijak náhodné, naopak. První kapsle v září 1939 byla do země spuštěna v poledne 23. září, tedy v přesný okamžik podzimní rovnodennosti. Souřadnice zeměpisné šířky a délky místa, jak je určila americká Národní geodetická služba, byly zaznamenány v knize rekordů jako 40°44′34.09″N 73°50′43.84″W. Časová kapsle se bude pravděpodobně z geologických důvodů pohybovat vertikálně nebo horizontálně, proto byla také vyvinuta alternativní metoda elektromagnetického pole. Tato metoda zahrnuje konstrukci smyčky drátu o průměru 3 metrů a zavedení střídavého proudu (mezi 1 000 a 5 000 Hz) o výkonu alespoň 200 wattů. Sekundární smyčka drátu o průměru asi půl metru detekuje ono zkreslené pole a ukazuje tak přesné umístění dvou časových kapslí.

Na konci světové výstavy v roce 1965 byl na povrchu instalován sedmitunový žulový pomník. Patnáctimetrová šachta pod ním byla vyplněna smůlou, betonem a zeminou. Smutnou zprávou z budoucnosti je ale předpoklad, že pokud lidstvo nepřijde na nějaký zázračný nápad, bude oblast Flashing Meadows, kde jsou kapsle uloženy, za 5 tisíc let kvůli změně klimatu pod vodou.

Autorský článek, další zdroj: Untapped New York

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47