Před 42 lety byl zastřelen John Lennon. Psychicky nemocný vrah ho střelil čtyřikrát do zad

 Koktejl 
09. prosince 2022 16:21 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Johnu Lennonovi bylo pouhých 40 let Wikimedia Commons / Jack Mitchell
Johnu Lennonovi, jednomu z největších hudebníků všech dob, bylo teprve 40 let, když se vracel do svého luxusního bytu na Manhattanu a dostal zákeřné čtyři rány do zad od svého fanouška, kterému dříve toho dne ochotně dal autogram.

K vraždě došlo 8. prosince 1980 a dodnes si tento den fanoušci Beatles i Johna Lennona připomínají po celém světě. Mark David Chapman Lennona střelil zblízka z revolveru ráže 38. Lennon ještě žil, když na místo dorazila policie, ale zemřel během převozu do nemocnice.

Psychicky nemocný Chapman zůstal na místě činu, kde ho bez problémů zatkla policie. Pětadvacetiletého vraha jednoho z největších hudebníků všech dob, později lékaři označili za hraničního psychotika. Toho také chtěli využít jeho obhájci, ale Chapman sám se nakonec rozhodl před soudem k vraždě Johna Lennona přiznat a a nevyužít tak svého narušeného psychického zdraví při své obhajobě. Chapman proto za Lennonovu vraždu dostal 20 let až doživotí, protože on sám ji považoval za vůli Boží. Součástí rozsudku byla také nařízená psychiatrická léčba.

Chapman byl fanouškem Beatles už od svého ranného mládí, ale v posledních letech ho doslova pobuřoval Lennonův životní styl a také jeho veřejná prohlášení, ve kterých rocker občas tvrdil, že je „populárnější než Ježíš“ a Chapmanovi také vadily texty Lennonových písní „God“ a "Imagine". V letech před vraždou se u Chapmana navíc vyvinula celá řada dalších posedlostí, včetně uměleckých děl a hudby Todda Rundgrena. Také si mimo jiné přál žít jako hlavní hrdina románu Holdena Caulfielda. Chapman také uvažoval o zabití dalších slavných osobností, včetně Johnnyho Carsona, Paula McCartneyho, Ronalda Reagana a Elizabeth Taylor.

Vraždu Johna Lennona plánoval ovšem Champan s chladnou hlavou rovné tři měsíce. A dokonce se i pojistil, kdyby se mu vražda před Lennonovým domem nepodařila. David Bowie později vypověděl, že on sám byl dokonce na Chapmanově seznamu osobností, které chtěl pomatený vrah zabít. "Byl jsem druhý na jeho seznamu," řekl Bowie. "Chapman měl na další večer lístek do první řady na The Elephant Man na Broadwayi, kde jsem vystupoval. John a Yoko měli na této show sedět v první řadě také. Takže o den později, co byl John zabit, byla v první řadě tři prázdná místa. Ani vám nemohu říct, jak těžké to bylo. Málem jsem nemohl ani hrát."

A jak se tedy Chapmanovi podařilo Lennona tak snadno zabít? Ráno 8. prosince opustil Chapman svůj pokoj v hotelu Sheraton a nechal tam osobní věci, které chtěl, aby našla policie. Většinu dne pak strávil poblíž vchodu do Lennonova bytového domu, kde si povídal s fanoušky. Díky tomu také Lennona propásnul, když se rocker vracel taxíkem domů. Během dne si také podal ruku s Lennonovým synem Seanem, který šel na procházku s chůvou.

Kolem páté odpolední Lennon a jeho manželka Yoko Ono odjížděli z domu do nahrávacího studia. A to byla ta chvíle, kdy Chapman požádal Lennona o autogram a on mu ho ochotně dal. Lennon s Yoko se vrátili domů  těsně před jedenáctou večer a z limuzíny zamířili ke vchodu. Cestou se minuli s Chapmanem, který pak zamířil svůj revolver a vypálil pět ran. Čtyři zasáhly Lennona do ramene a zad.

Chapman zůstal na místě činu a nechal se bez problémů zatknout. Lennon měl tak vážná zranění, že se policisté rozhodli nečekat na sanitku a vezli ho do Rooseveltovy nemocnice v policejním voze. Lennon byl ale po příjezdu do nemocnice prohlášen za mrtvého.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod