4. listopadu 1956 Sověti tanky brutálně potlačili slibnou maďarskou revoluci. Sovětští vojáci se i tehdy domnívali, že bojují proti nacistům

 Koktejl 
04. listopadu 2022 07:25 / Mirka Malá
  37
📷
1 fotografie v galerii
Sovětské tanky v listopadu 1956 obklíčily Budapešť Wikimedia Commons / Fortepan
I když se častěji mluví o tzv. Pražském jaru z roku 1968, bylo to právě v Maďarsku o celých dvanáct let dříve, kdy sovětské tanky brutálně zlomily odpor veřejnosti vůči komunistickému režimu.

Maďarská revoluce z roku 1956 vypukla 23. října. Obyvatelé Maďarska protestovali proti diktátu Sovětského svazu i maďarské loutkové komunistické vládě. Už v prvních dnech se během protestů střílelo a maďarské policejní složky zastřelili hned několik protestujících studentů.
Maďarské povstání bylo vůbec krvavé. Maďaři se totiž zorganizovali do revolučních milicí, komunističtí vůdci a policisté byli zajati a někteří byli zabiti nebo lynčováni, naproti tomu protikomunističtí političtí vězni byli propuštěni. Nakonec vznikla i nová vláda, která rozpustila speciální policejní složky a dokonce vyhlásila vystoupení Maďarska z Varšavské smlouvy a zavázala se k obnovení svobodných voleb. A tím se zdálo, že povstání bude úspěšné.

Ale to byl velký omyl. Sověti si to nenechali líbit, byť několik dní předstírali, že svolí se stažením sovětské armády z Maďarska. Ale byla to jen taktika. Poslední kapkou pro Sověty bylo prohlášení nového maďarského premiéra Nagyho, který veřejně komunikoval svůj záměr učinit z Maďarska neutrální stát. 30. října se proto Sovětský svaz rozhodnul pro tvrdou vojenskou operaci.

A pak už to šlo velmi rychle. 1. listopadu obdržel premiér Imre Nagy zprávy, že sovětské síly vstoupily do Maďarska z východu a směřují k Budapešti. Přesto jej sovětský velvyslanec ujistil, že Sověti Maďarsko nenapadnou. Nagy i tak rychle vyhlásil neutralitu a vystoupil z Varšavské smlouvy a hledal pomoc i u OSN. Nebylo to nic platné.

O dva dny později Sověti vylákali novou maďarskou vládu na jednání, kde byla maďarská delegace zatčena a sovětské tanky vjely do hlavního města. Sovětský svaz potlačil maďarskou revoluci prakticky už 4. listopadu 1956, i když se v ulicích bojovalo až do 10. listopadu. Sovětský útok na Maďarsko stálo život 2 500 Maďarů 200 tisíc obyvatel Maďarska se raději rozhodlo emigrovat do zahraničí.

Celé sovětské vojenské operaci v Maďarsku velel maršál Ivan Koněv. Zajímavá paralela se současnou ruskou invazí na Ukrajinu spočívá mimo jiné v tom, že řadoví sovětští vojáci se domnívali, že byli posláni do východního Berlína bojovat proti německým fašistům. Proto také 3. listopadu Sověti obklíčili Budapešť. O den později sovětské tanky vjely do města podél pešťské strany Dunaje dvěma tahy, čímž prakticky rozdělili město na dvě části a ovládli všechna předmostí. První výstřely byly vypáleny na kasárna. Vojenská operace pod vedením Koněva kombinovala letecké údery, dělostřelectvo a koordinovanou akci tank-pěchota hned 17. divizí. Sovětská armáda v Maďarsku nasadila střední tanky T-34-85 i nové T-54, těžké tanky IS-3, 152mm mobilní útočná děla ISU-152 a otevřené obrněné transportéry BTR-152.

A co se dělo potom? Masové zatýkání. 26 tisíc Maďarů skončilo před soudem, 22 tisíc z nich bylo odsouzeno a uvězněno, 13 tisíc Maďarů bylo internováno a 229 popraveno. I tyto represe pomohly Sovětskému svazu očistit maďarskou armádu a obnovit politickou indoktrinaci v jednotkách, které zůstaly. V květnu 1957 Sovětský svaz zvýšil počet svých jednotek v Maďarsku a Maďarsko dohodou přijalo sovětskou přítomnost na trvalém základě, jak tomu bylo později i v Československu. Premiér Nagy byl popraven a jeho tělo bylo pohřbeno do neoznačeného hrobu.

Velmi podobně Sovětská vojenská operace vypadala v Československu v roce 1968, kdy si ale Sověti kryli záda tím, že povolali i další armády států Varšavské smlouvy, zatímco v Maďarsku „válčili“ čistě sami.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve