Dracula se zrodil na konci května roku 1897. Kultem se ale stal až o desítky let později

 Koktejl 
31. května 2022 08:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dracula se v minulém století stal nesčetněkrát předlohou dnes kultovních filmů Columbia Pictures / volný zdroj
Právě na konci května roku 1897 se v londýnských knihkupectvích začal prodávat dnes už naprosto kultovní román o upírovi Drákulovi. Jeho autorem je irský spisovatel Bram Stoker.

Stoker se nejdřív živil jako novinář a později, a to dělal opravdu dlouho, byl manažerem tehdy slavného herce Henryho Irvinga. Cestoval s ním po světě a vyřizoval jeho korespondenci. Takže nic, co by nasvědčovalo tomu, že se jednou stane autorem tak kultovního románu.

To se ale nakonec změnilo a Stoker začal psát hororové povídky do časopisů a v roce 1890 vydal svůj první román. Těch nakonec napsal celkem sedmnáct, nesmrtelným, jako jeho hlavní hrdina se stal až díky Drákulovi.

Kde se vzal Dracula

Stoker totiž svého upíra nejdřív pojmenoval Hrabě Wampyr. A kdyby náhodou nešmejdil v knihovně a nepůjčil si knihy o Valašsku a Moldávii, nenarazil by na mnohem lepší jméno - Dracula. Smutné je, že román se po svém vydání nijak zvlášť neujal a Stoker nakonec zemřel v roce 1912 s tím, že nenapsal žádnou přelomovou knihu.

Drákula ke své slávě přišel až díky své muzikálové podobě, když se jeho hudební adaptace začala hrát na Broadwayi, to bylo ve dvacátých letech minulého století. Hollywoodská verze Draculy na sebe nenechala dlouho čekat a v roce 1931 byl natočen první filmový Drákula, ten kultovní s maďarským hercem Belou Lugosim.

Od té doby se filmy o upírech točí jako na běžícím páse. A o Dráculovi samozřejmě také, jednoho si zahrál v dalším kultovním snímku režiséra Herzoga i slavný Klaus Kinski. Nejslavnější drákulovský film z posledních desetiletí je Coppolův Dracula s Garym Oldmanem, Winonou Ryder, Keanu Reevesem a Anthony Hopkinsem.

A nezůstalo jen u filmu nebo muzikálů. Upírské téma se stalo v minulém století tak oblíbené, že vznikla i řada televizních seriálů, třeba Buffy The Vampire Slayer. A šílenství okolo filmové série Twilight máme všichni ještě v paměti.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít