Den D a velký obrat v druhé světové válce: Spojenecké jednotky se vylodily v Normandii i díky mnoha Hitlerovým chybám

 Koktejl 
06. června 2022 15:37 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Nejhorší byla situace při vyloďování na pláži Omaha Wikimedia Commons
Operace Overlord nebo také Den D se odehrála 6. června 1944 a znamenala velký obrat v Hitlerově válečném tažení. Díky tomu, že se spojeneckým jednotkám podařilo úspěšně vylodit v Normandii, se začal průběh války pomalu otáčet.

Operace Overlord nebyla rozhodně snadná. Vylodění spojeneckých vojsk podporovaly desetitisíce parašutistů a tisíce letadel. I díky jejich pomoci se část amerických jednotek už ráno dostala na pláže s označením Utah a Omaha. Britští a kanadští vojáci se postupně vyloďovali na plážích Gold, Sword a Juno.

Přesto to byl doslova masakr. Zejména na pláži Omaha spojenci bojovali jak s nepřízní počasí, tak s německým odporem. Mnoho vojáků se utopilo v rozbouřeném moři, tisíce jich padly hned poté, co se jejich vojenské boty dotkly písku pláže.

Nakonec se ale přes 150 tisíc mužů i s technikou dostalo na francouzskou půdu a postupně se probojovávali Evropou až do jejího středu. K úspěchu tak náročné operace ale přispěly i chyby samotného Hitlera.

Hitler se totiž domníval, že k pokusu o vylodění spojeneckých jednotek dojde na severozápadě Evropy. Tam také chystal silný protiútok, který by spojencům vylodění znemožnil. Domníval se, že získá čas porazit Sovětskou armádu a prakticky tak vyhrát válku. Když se dozvěděl o plánech na vylodění v Normandii, považoval to za fintu a pořád se soustředil na severozápad.

Když nakonec tedy Operace Overlord začala, nastaly v německé armádě zmatky. Polní maršál Erwin Rommel měl zrovna dovolenou, Hitler zase nechtěl uvolnit divize z blízkého okolí, které mohly v Normandii pomoci bránit pobřeží, včetně obrněných jednotek a místo toho povolal vzdálenější divize, díky čemuž Němci nakonec normandské pobřeží neubránili.

Díky Hitlerovým špatným rozhodnutím a za podpory letectva se Operace Overlord podařila a spojenci začali postupovat Evropou. Během tří měsíců osvobodili Francii a pokračovali ve svém tažení dál.

Operace Overlord ale samozřejmě také neproběhla úplně přesně podle plánu. Spojencům se nepodařilo na pevninu dostat řadu vojenské techniky a také všechny zásoby. Nicméně s koncem měsíce června 1944 se na evropské půdě pohybovalo na 850 tisíc spojeneckých vojáků a 150 tisíc kusů vojenské techniky.

6. červen je skutečně Dnem D druhé světové války. Bez přítomnosti spojeneckých sil by Hitler válku pravděpodobně nakonec vyhrál a Evropa mohla dnes vypadat úplně jinak. A proto je nutné hrdinství spojeneckých vojáků pořád připomínat.

Autorský článek, další zdroj: History.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod