Největší letadlová loupež všech dob: Z letadla Lufthansy zmizely miliony dolarů v bankovkách i špercích

 Koktejl 
14. prosince 2022 14:35 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ukrást miliony z letadla bylo v sedmdesátých letech docela jednoduché Depositphotos
Dodnes jde o největší letadlovou loupež všech dob. Stala se v prosinci roku 1978 na newyorském letišti JFK. Z letadla německé společnosti Lufthansa zmizely tučné miliony dolarů jak v bankovkách, tak ve špercích.

Přesněji se maskovaným lupičům podařilo ukrást 5,8 milionu dolarů, což by v přepočtu na dnešní měnu dělalo přes 24 milion dolarů a další milion dolarů leželo v hodnotě šperků, které byly rovněž ukradeny. Peníze ani šperky se nikdy nenašly a vyšetřování bylo bez úspěchu uzavřeno až v roce 2014.

Police se nicméně od začátku domnívala, že loupež naplánoval Jimmy Burke, společník zločinecké rodiny Lucchese, a s několika parťáky ji také sám spáchal. Burke a jeho parta dostali echo od jednoho pracovníka letiště, který dlužil za hazard, a chtěl se tak ze svých dluhů vykoupit. Podle této informace bylo letadlo Lufthansy na svém nákladním terminálu plné peněz.

A jak byl vlastně letadlový lup století proveden? V roce 1978 docela snadno. Parta lupičů v kuklách a rukavicích prostě přijela ke cargo terminálu, kde parkovalo letadlo Lufthansy s penězi a šperky schovanými v trezoru. Brána k terminálu byla chráněna jen řetězem a zámkem, což pro lupiče nebyla žádná velká překážka. Gangsterům se poměrně rychle podařilo zpacifikovat zaměstnance nákladního terminálu, kteří byli drženi v jídelně jako rukojmí.

Po všem bylo po hodině a půl. Lupiči z trezoru vzali peníze a šperky, naložili je do své dodávky, rukojmím pod výhružkou smrti řekli, aby zavolali policii až za deset minut po jejich odjezdu, což také nakonec udělali. Tou dobou už ale lupiči byli dávno pryč a stihli i vyměnit dodávku za několik připravených aut.

FBI identifikovala Burkeovu partu do tří dnů od loupeže, především díky tomu, že jeden z party se nezbavil dodávky podle instrukcí a policie ji rychle našla. Burke ho za to nechal zastřelit. FBI zavedla nad gangem přísný dohled, sledovala ho dokonce i prostřednictvím helikoptér a odposlouchávala snad všechny telefony, které v té době odposlouchávat šlo. Nic z toho ale nevedlo k získání nějakého relevantního důkazu, aby mohla požádat o provedení domovních prohlídek.

Burke se stal paranoidním poté, co jeho parťák selhal s odvozem dodávky a kromě něho nakonec nechal zabít většinu svých parťáků. Tím také FBI připravil o případné důkazy nebo svědky. Úřady ale nakonec dokázaly shromáždit dostatek důkazů, aby mohly stíhat Louise Wernera za pomoc při plánování loupeže. Werner byl jediným mužem odsouzeným za tuto loupež a v roce 1979 byl odsouzen k 15 letům vězení.

Vyšetřování tohoto legendárního zločinu pokračovalo až do roku 2014. Největší zlom nakonec nastal na jaře roku 1980, kdy byl zatčen jistý Hill, obviněný v šesti případech souvisejících s drogami. Netrvalo dlouho a Hill se stal svědkem FBI, který měl svědčit nejen proti Burkovi, ale také proti šéfovi rodiny Lucchese Paulu Variovi. Hillovo svědectví vedlo k odsouzení Burkeho za dva jiné zločiny. Burke nakonec zemřel ve vězení v roce 1996. Vario byl usvědčen z vydírání a zemřel ve vězení v roce 1988. FBI se dál všemožně snažila, ale nakonec ukradená hotovost ani šperky nebyly nikdy nalezeny.

Slavná letadlová loupež se rovněž stala předlohou několika filmových děl. Jde o snímky The 10 Million Dollar Getaway z roku 1991 a The Big Heist z roku 2001. A stala se rovněž klíčovým dějovým prvkem ve filmu Goodfellas z roku 1990.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod