Andrew Cunanan je jedním z nejslavnějších sériových vrahů. Za tři měsíce zabil pět lidí, včetně módního návrháře Gianniho Versaceho

 Koktejl 
26. dubna 2023 09:09 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Cunanan zabil pět lidí během tří měsíců FBI Most Wanted List / volný zdroj
Andrew Cunanan patří mezi nejznámější americké sériové vrahy. Nejen proto, že zavraždil světoznámého módního návrháře Gianniho Versaceho, ale také z toho důvodu, že byl neuvěřitelně rychlý. Celkem pět lidí stihnul zabít během pouhých tří měsíců.

Cunananovi navíc bylo teprve sedmadvacet let, když spustil svoji vražednou mašinérii. Problémový ale byl už od dětství. Už jako teenager si Cunanan vybudoval pověst velkého lháře a navíc byl doslova zběhlý ve změnách svého vzhledu podle toho, co považoval v dané chvíli pro sebe za užitečné. Cunanan byl gay a už od střední školy se rád stýkal s bohatými staršími muži.

V devatenácti jeho spor s matkou vyvrcholil tím, že ji odhodil na zeď, a vykloubil jí rameno. Pozdější zkoumání jeho chování naznačuje, že trpěl antisociální poruchou osobnosti, charakterizovanou nedostatkem výčitek svědomí a empatie. Po konfliktu s matkou se odstěhoval do San Francisca a tam se živil prodejem drog, a zejména styky s bohatými muži.

Cunanan se údajně poprvé setkal s módním návrhářem Giannim Versacem v San Franciscu v říjnu 1990, i když návrhářova rodina to vehementně popírá. Začal také chodit s architektem Davidem Madsonem, který se s ním ale záhy rozešel a tvrdil, že Cunanan je temná osobnost. Důležitá je také v Cunananově životě přítomnost Jeffreyho Traila, bývalého námořního důstojníka, který byl jeho kamarádem.

Trail byl totiž nakonec první Cunananovou obětí. Stalo se to 26. dubna 1997, když v Madsonově bytě Traila ubil k smrti kladivem, a to za přítomnosti samotného Madsona. Na Trailovo vraždu se přišlo tak, že jeden z Madsonových spolupracovníků, znepokojený jeho nepřítomností v práci, navštívil jeho byt, aby zjistil, co s ním je, a našel Trailovo tělo srolované v koberci a schované za pohovkou.

Madsonovo tělo se našlo o několik dní později na břehu jezera s několika střelnými ranami v zádech a na hlavě. Zda byl od Trailovy vraždy Madson Cunananovým rukojmím, se už policii nepodařilo nijak ověřit. A pak to pokračovalo opravdu rychle. Už 3.května jel Cunanan do Chicaga a tam zabil 72letého Leeho Miglina, významného developera nemovitostí. Svázal mu ruce a nohy a omotal mu hlavu lepicí páskou, pak ho více než dvacetkrát bodl šroubovákem, podřízl mu hrdlo pilou na železo a ukradl mu auto. Odjel neznámo kam jeho lexusem, zatímco poblíž Miglinova domu nechal Madsonův džíp, ve kterém do Chicaga přijel. Miglinův lexus měl ale autotelefon, díky kterému FBI dokázala sledovat Cunananův pohyb.

Ani přes tento fakt ale FBI nedokázala zabránit dalším vraždám. Už 9. května Cunanan zastřelil v New Jersey správce tamního hřbitova Williama Reese. Je pravděpodobné, že jediným motivem, který Cunanan měl pro vraždu muže, kterého vůbec neznal, byla potřeba změnit auto. Ze hřbitova sériový vrah, který stále FBI unikal, odjel v jeho červeném pick-upu.

Ukradeným autem dojel až na Floridu a dal si od vraždění na pár týdnů pohov. Bydlel v levném hotelu, ale peníze mu rychle došly. Gianniho Versaceho zabil 15. července 1997 na schodech před návrhářovou vilou a utekl. Policie záhy našla pick-up v nedalekých garážích, včetně novinových výstřižků o svých vraždách, které si Cunanan archivoval. O osm dní později se Cunanan sám zastřelil, takže lze říci, že FBI ho vlastně nikdy nedopadla. Jeho motivy k pěti sériovým vraždám dodnes zůstávají předmětem spekulací. Nezanechal po sobě totiž žádné poznámky ani dopis na rozloučenou, který by jeho sériové vraždění objasnil.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008