Ježíšek rozdává dárky jen ve střední Evropě. V padesátých letech ho měl nahradit sovětský Děda Mráz

 Koktejl 
24. prosince 2022 09:25 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ježíška měl nahradit sovětský Děda Mráz Depositphotos
Vánoce jsou nejkrásnější svátky roku, i když je jejich historie vlastně umělá. To z toho důvodu, že si Vánoce vlastně vymyslela církev, která tak chtěla zlikvidovat pohanské svátky slunovratu. A ještě kratší tradici má samotný Ježíšek, který nosí o Vánocích dárky.

Ježíšek se totiž objevil až v 16. století, a to především v Německu a pak následně i v okolních zemích.  A dodnes svoje teritorium ve střední a východní Evropě nerozšířil. Ježíšek se tak u nás zrodil z německého slova Christkind, tedy doslova Ježíšek. I za vznikem Ježíška ale stála původní snaha o likvidaci jiného "obdarovávače". Původně totiž nosil dárky 6. prosince svatý Mikuláš a toho se pro změnu chtěli zbavit němečtí protestanté. Otázkou je, zdali si s Ježíškem polepšili.

Každopádně Ježíšek se postupně uchytil v okolních zemích a nakonec i ve východní Evropě, tedy v dnešním Česku, Polsku a dalších zemích. Ale trvalo mu to dlouho, jistotu začal mít Ježíšek až v 19. století. Nakonec v období první republiky u nás Ježíšek zakotvil opravdu pevně a stal se nositelem komerčních dárků, jak to známe dnes.

Ale nakonec Ježíškovi málem zkazili radost komunisté. Ti totiž v padesátých letech chtěli Ježíška vystrnadit a nahradit jej sovětským Dědou Mrázem. A to i navzdory tomu, že ani sám Děda Mráz neměl v tehdejším Sovětském svazu žádnou valnou tradici. Dokonce to vypadá, že prakticky nic v souvislosti s Vánocemi nemá žádnou pořádnou tradici, kromě starých pohanských oslav slunovratu.

Nicméně Děda Mráz měl u nás Ježíška skutečně nahradit, nejspíš proto, že Dědu Mráze prakticky stvořil sám Stalin. Ten začal záměrně mnoho původních ruských tradic měnit, aby lépe vyhovovaly komunistické ideologii. A tak vznikl Děda Mráz, což je vlastně sovětská odpověď na Santa Clause. A vylepšená. Děda Mráz měl řadu rysů ruského pohádkového dědečka Morozka a navíc ho doprovázela krásná Sněhurka.

V padesátých letech u nás Sovětský svaz rozhodoval prakticky o všem a tak k nám dorazil i Děda Mráz. A měl jediný úkol. Vytlačit z vánočních tradic Ježíška i s Mikulášem. Komunistická propaganda se o to snažila několik let opravdu hodně. Dokonce v roce 1952 se v rozhlase vysílal projev tehdejšího předsedy vlády Antonína Zápotockého určený dětem, ve kterém mimo jiné řekl: "Ježíšek vyrostl a zestárnul, narostly mu vousy a stává se z něho Děda Mráz. Nechodí již nahý a otrhaný, je pěkně oblečený v beranici a v kožichu.“

Prostě Děda Mráz je štramák a o moc lepší, než ten trhan Ježíšek. Komunisté se snažili Dědu Mráze prosadit tak moc, že dokonce uspořádali celostátní akci, která byla přenášena tehdejším rozhlasem. Děti tak mohly v přímém přenosu sledovat těžkou cestu Dědy Mráze ze Sibiře, odkud  dorazil přímo do Jičína. A o rok později se to celé opakovalo znovu. A tentokrát Děda Mráz navštívil všechny kraje země, a tak se stalo, že se tato vánoční postava objevila prakticky v různých částech země najednou. Ale to nikomu nevadilo.

Navzdory velkým snahám komunistů a tlaku stalinovského režimu se ale Děda Mráz u nás nikdy neprosadil, i když o něm dokonce v roce 1953 jednal ústřední výbor komunistické strany. V československých domácnostech ale Mráz neuspěl a navíc Ježíškovi pomohla i Stalinova smrt, protože po ní už na výměně Dědy Mráze za Ježíška už Sovětům tolik nezáleželo. S příchodem šedesátých let tak bylo po všem a znovu i oficiálně mohl dětem rozdávat dárky Ježíšek.

Autorský článek, další zdroj: Eurozprávy

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod