Před 41 lety byl spáchán atentát na amerického prezidenta Reagana. Mohla za to herečka Jodie Foster

 Osobnosti 
30. března 2022 06:17 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Reagan přežil střelbu z blízka ve svých 70. letech Wikimedia Commons /volný zdroj foto
Stalo se to 30. března 1981. Americký prezident Ronald Reagan byl postřelen do hrudníku před hotelem Hilton ve Washingtonu tulákem Johnem Hinckleym Jr.

Atentát proběhl zhruba takto. Prezident dokončil projev na pracovní schůzi ve washingtonském hotelu Hilton a šel se svým doprovodem ke své limuzíně, když Hinckley, stojící mezi skupinou reportérů, vypálil na prezidenta šest výstřelů a zasáhl Reagana a tři další lidi. Tiskový tajemník Bílého domu James Brady byl střelen do hlavy a těžce zraněn, agent tajné služby Timothy McCarthy byl střelen do boku a policista Thomas Delahanty byl střelen do krku. Po výstřelu byl Hinckley ihned chycen, zatímco prezident Reagan si zjevně ani nebyl vědom toho, že byl postřelen, byl agentem tajné služby vstrčen do své limuzíny, která ho odvezla do nemocnice, uvádí History.

Jakou roli v atentátu hraje herečka Jodie Foster

Po zatčení byl 25letý John Hinckley obviněn z pokusu o atentát na prezidenta. Předtím už byl zatčen v Tennessee za trestné činy spáchané se zbraní. V červnu 1982 byl shledán nevinným z důvodu nepříčetnosti. V procesu Hinckleyho obhájci tvrdili, že jejich klient je nemocný narcistickou poruchou osobnosti, s odkazem na lékařské důkazy trpěl patologickou posedlostí filmem Taxi Driver z roku 1976, ve kterém se hlavní postava pokouší zavraždit fiktivního senátora. 

Jeho právníci tvrdili, že Hinckley viděl film více než dvanáctkrát, byl posedlý hlavní herečkou Jodie Foster a pokusil se zopakovat události z filmu ve svém vlastním životě. Skutečnou silou naplánování atentátu na Reagana byl tedy podle nich film, nikoli Hinckley. Soud ho nakonec skutečně osvobodil, což vyvolalo obrovskou vlnu kritiky. 

Kvůli zjevnému ohrožení společnosti byl však umístěn do ústavu pro duševně choré. Koncem 90. let Hinckleyho právník začal tvrdit, že jeho duševní choroba je na ústupu, a má tedy právo na návrat do normálního života. Počínaje srpnem 1999 mu byly povoleny jednodenní výlety mimo areál nemocnice a později směl jednou týdně bez dozoru navštěvovat své rodiče. Tajná služba ho během těchto výjezdů dobrovolně sledovala. V roce 2016 dostal podmínečné propuštění, aby se mohl nastěhovat ke své matce do Williamsburgu ve Virginii. V roce 2018 soudce rozhodl, že nyní může žít v okolí 75 mil od Williamsburgu, za předpokladu, že se bude mimo jiné pravidelně setkávat se svým psychiatrem a sociálním pracovníkem.

Reagan byl střelen do levé plíce a kulka ráže 22mm těsně minula jeho srdce. Přesto ve svých 70 letech vešel do Fakultní nemocnice George Washingtona prakticky bez pomoci. Reaganova operace trvala dvě hodiny a poté byl udržován ve stabilním a dobrém stavu. Následujícího dne se prezident ujal ze svého nemocničního lůžka některých svých výkonných povinností. Reagan později tvrdil, že se plně z pokusu o atentát zotavil. V soukromí však následky téměř smrtelného střelného zranění pociťoval ještě řadu let. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008