Hvězda prvorepublikového filmu Zita Kabátová by oslavila stovku. Točila pro nacisty, komunisté ji zakázali a první manžel jí zemřel

 Osobnosti 
30. dubna 2023 09:59 / Mirka Malá
  6
📷
1 fotografie v galerii
Zita Kabátová by letos oslavila 100. narozeniny Lucernafilm / volný zdroj
ZIta Kabátová byla přední představitelkou prvorepublikového československého filmu. Diváci ji dodnes vídají na televizních obrazovkách v legendárních filmech jako Madla zpívá Evropě, Přednosta stanice nebo Život je krásný.

Zita Kabátová byla dozajista hvězdou československého filmu v předválečném období, tedy především ve třicátých letech minulého století. Celý její herecký a do značné míry i soukromý život ale zničila nejprve druhá světová válka a následný nástup komunistů k moci. 27. dubna uplynulo rovných 100 let od jejího narození.

Zita Kabátová se stala profesionální herečkou v roce 1935. Její hvězdné roky trvaly zhruba sedm let, během nichž stihla natočit desítky filmů, mezi kterými jsou i ty legendární, jako Přednosta stanice s Vlastou Burianem a také film, ve kterém podle odborníků podala svůj nejlepší herecký výkon. Řeč je o snímku Muži nestárnou z roku 1942. Pak to ale přišlo. Kabátová totiž za okupace natočila dva německé filmy pod pseudonymem Maria von Buchlow, což bylo jméno její babičky. Ostatně všeobecně se má za to, že Zita Kabátová pocházela z umělecky založené šlechtické rodiny Kabátů z Výškovic a Wiesenstreynu a herečka také byla pohřbena v rakvi s erbem tohoto rodu.

Ještě v roce 1945, tedy pár měsíců po konci války, přišla pro Zitu Kabátovou první velká rána. Od Disciplinární rady filmových pracovníků dostala zákaz točit. Zákaz byl sice zrušen o rok později, ale to už se Kabátová vdávala za Jerryho Krále, ředitele firmy Zeiss Ikon v Bombaji. Nedostala ale vízum, aby mohla za manželem vycestovat, navíc Jerry Král zemřel v roce 1948. I když oficiálně herectví zakázané neměla, nabídky na role nepřicházely a Kabátová musela pracovat jako asistentka ve fotoateliéru.

Hrát začala až v padesátých letech, ale to už bylo pod jménem Zita Králová, tedy s příjmením jejího prvního manžela. V roce 1956 se provdala za českého sportovce, veslaře–skifaře, československého reprezentanta a olympionika z Letních olympijských her v Berlíně roku 1936 Jiřího Zavřela. Měli spolu syna Jiřího a Zavřel nakonec v roce 1968 emigroval. Kupodivu to její herecké kariéře až tolik neuškodilo, nicméně Kabátová točila zhruba jen jeden film ročně a to se ještě jednalo povětšinou o menší role. Proto také hrála doslova až do poslední chvíle.

Od roku 2005 žila Zita Kabátová v léčebně dlouhodobě nemocných v pražském Motole, kde dne 27. května 2012, tedy přesně měsíc po svých 99. narozeninách zemřela. Byla poslední žijící prvorepublikovou hereckou hvězdou, která na vlastní kůži prožila zlaté časy československého filmu, stejně jako několik milostných románků s několika svými kolegy. Povídá se, že měla pletky jak s Vlastou Burianem, tak s Oldřichem Novým. Prožila si ale také složitosti druhé světové války a nakonec i perzekuce komunistického režimu.

Autorský článek, další zdroj: Filmový přehled

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty