Víte, kolik si za socialismu vydělávali českoslovenští zpěváci? Někteří živořili, jiní už tehdy byli milionáři

 Osobnosti 
14. dubna 2024 20:45 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Hana Zagorová  Wikimedia Commons / Show Jana Krause, FTV Prima
Kdo se chtěl za socialismu hudbou skutečně živit, neměl to jednoduché. V první řadě musel úspěšně absolvovat tzv. přehrávky. A když prošel, získal tarif, podle kterého si mohl účtovat honoráře. A jak takové tarify vypadaly v druhé polovině osmdesátých let?

V druhé polovině osmdesátých let například muzikanti, kteří hráli v doprovodných kapelách, byli placeni podle souborového tarifu ve výši 240 československých korun. Hlavní zpěváci a sóloví zpěváci pak měli nárok na 400 československých korun hrubého.

Pokud nebyli slavní, nevydělávali moc

Sláva byla za socialismu snad důležitější než dnes. Pokud si zpěvák směl účtovat 400 korun za vystoupení a koncertoval například desetkrát do měsíce, přišel si tedy na rovné 4 tisíce. Pořád to byl sice zhruba dvojnásobek tehdejšího průměrného platu, ale žádní boháči z nich nebyli.

Docela v jiné kategorii pak byli hudebníci, kteří se v osmdesátkách těšili velké oblibě. Ti obvykle měli možnost pracovat pod státní agenturou Pragokoncert, přes kterou také absolvovali svoje pravidelné přehrávky. A měli tu výsadu, že jejich honoráře začínaly na 600 korunách, a to už byl opravdu velký rozdíl.

Navíc Pragokoncert byl tím jediným "orgánem", který mohl umělce, kteří pod ním fungovali, vysílat do zahraničí, a také to tak dělal. Pragokoncert byl sice oficiálně příspěvkovou organizací Ministerstva kultury, ve skutečnosti ale žádné ministerské peníze nedostával a naopak odevzdával státu penize v zahraničních měnách, které českoslovenští umělci vydělávali v zahraničí.

Nutno ale dodat, že koncertování nebyl jediný zdroj výdělku pro oblíbené československé umělce. Velmi často dostávali pozvánky do televizních zábavních pořadů, kterých socialistická Československá televize vysílala víc než dost. A stejně tak státní rozhlas.

Jakeš a Zagorka

Fakt, že ti nejslavnější si dokázali hudbou i za komunismu vydělat obrovské peníze, je dobře známý. Ale byla to jen hrstka vyvolených, mezi které samozřejmě patřili Karel Gott, Helena Vondráčková, skupina Olympic a Hana Zagorová.

Právě tu si vzal na paškál v polovině roku 1989, tedy jen pár měsíců před sametovou revolucí, Miloš Jakeš, tehdejší generální tajemník komunistické strany. Některé jeho části už doslova zlidověly a jsou stále předmětem posměchu.

"No, já dostávám jednou ročně výpis, těch umělců, seznam těch umělců, který dostávají nad těch sto tisíc korun platu, tedy vydělaj si nad sto tisíc korun. No tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno, no, ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok. A další. Ne šest set, milion, dva miliony berou, Jandové a jiní, každý rok," pronesl tehdy Jakeš, který tak národu odhalil finanční situaci tehdejších hvězd socialistického hudebního nebe.

Zdroj: Kulturní noviny, Graddo, ČT24.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod