Nejmenší pistoli světa je už 112 let. Je tak malá, že se vejde do dlaně

 Technika 
08. září 2022 09:22 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Rakouský Kolibřík je stále nejmenší sériově vyráběnou zbraní Wikimedia Commons
Jmenuje se Kolibřík a toto jméno nosí oprávněně. Je totiž úplně nejmenší pistolí, jaká kdy byla sériově vyráběna. A oblíbený ptáček, po kterém se jmenuje, je zase jedním z nejmenších z ptačí říše.

Pistole Kolibřík má ráži 2,7 mm a skutečně se vejde do dlaně. Proto je nejmenší sériovou pistolí světa, kterou v roce 1910 patentoval rakouský hodinář Franz Pfannl, tedy rozhodně ne žádná zbrojní firma. Nicméně to jediné, co je na ní opravdu zajímavé, je její velikost. Protože jinak jde v podstatě o standardní pistoli, jen miniaturní.

I pistole Kolibřík totiž používá stejný, jednoduchý mechanismus zpětného rázu jako mnoho moderních pistolí ráže .22, .25 a .32, ale má komoru pro patentovaný a dnes také velmi vzácný náboj se středovým zápalem 2,7 mm. Náboj samozřejmě letěl pomaleji, než je obvyklé u zbraní běžné velikosti, i tak šlo ale o nebezpečnou pistoli, která sice nezabíjela, ale dokázala vystrašit a poranit.

Kolibřík měl nebo má také šestiranný zásobník a střílí poloautomaticky, to znamená jednou ranou na stisknutí spouště až do vyprázdnění zásobníku. Skvělé na něm je také to, že pistole díky své malé velikosti prakticky neměla žádný zpětný ráz.

Na světě později sice vznikly ještě drobnější střelné zbraně, ale žádná z nich nebyla vyráběna sériově, proto si Kolibřík stále drží svoje doslova starodávné prvenství. Tato pistole ale samozřejmě měla i svoje mouchy. Jak už bylo zmíněno, byla slabá a taky relativně nepřesná, proto se tehdy prodávala především jako dámská zbraň, která byla dostatečně malá, aby se vešla do kabelky nebo možná i do psaníčka.

Faktem je, že střela z Kolibříka by určitě nikoho neusmrtila, pokud by se například střílející dáma útočníkovi trefila do hrudi nebo nohy, ale na druhou stranu to pořád byla pistole, která rozhodně dokázala každého útočníka zahnat a nepříjemně poranit.

Každopádně Kolibříci se vyráběly nakonec jen do roku 1914, protože když vypukla první světová válka, byla taková pistole k ničemu a navíc výrobu bylo potřeba nasměrovat jinam. Ráže 2,7 mm byla následně nahrazována postupně rážemi 3 mm a 4 mm, ale i výroba těchto o něco větších pistolí byla nakonec ukončena v roce 1938.

Stejně jako následnické pistole větší ráže, je dnes malinkatý Kolibřík velkým sběratelským kouskem, o to větším, že jich bylo vyrobeno jen asi 1 000 kusů. Je vzácná nejen pro svoji maličkatou velikost, ale i pro nejmenší, a dnes tedy velmi vzácnou nábojnicí.

Zajímavé také je, že Kolibříci se vyráběly rovněž na export. Exportní verze těchto malých pistolí ale mají různé odlišnosti od těch, které se vyráběly sériově. O to větší sběratelskou hodnotu samozřejmě dnes mají. Kolibříci na export mají například zlacené povrchy na kovových částech a byly mnohdy také ryté, ale jinak byly zcela identické. Některé exportní verze měly perlové rukojeti, zatímco některé jiné varianty měly sice standardní rukojeti, ale byly na nich rytiny s nápisem "KREMSa/D“, což je zkratka pro Krems an der Donau, kde sídlily Pfannlovy závody.

Dnes by se asi rakouský hodinář Franz Pfannl divil, jakou raritou i po 112 letech jeho maličká pistole je a jakou je sběratelskou relikvií. Některé z jeho malých pistolí jsou samozřejmě v soukromých sbírkách, jiné jsou zase vystaveny v muzeích po celém světě. Zejména pak ty exportní verze s rytinami nebo zlatem.

Autorský článek, další zdroj: Gun Wiki

Víc už toho není

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod