Legendární Dědictví aneb Kurvahošigutntag: Jak to ve skutečnosti bylo mezi Dagmar Havlovou a Irenkou?

 Koktejl 
26. července 2019 22:38 / Ema Maxová
  11
📷
13 fotografií v galerii
Ve filmu byly Vlasta s Irenkou velké rivalky TV Nova
Kdo by neznal takovou legendu mezi filmy, kterou v roce 1992 natočila Věra Chytilová. Dědictví aneb Kurvahošigutntag je geniální film, který bude navždy patřit do pokladnice české kinematografie. Jedna z nejúspěšnějších český komedií vypráví příběh vesnického chlapíka Bohuše.

Dědictví aneb Kurvahošigutntag je skvost, který popisuje divoká léta po pádu železné opony. Bolek Polívka jako Bohuš má obrovské štěstí, které mu doslova spadne do klína. Jeho život se mu ve chvíli, kdy mu právník oznámí, že zdědil obrovské bohatství, převrátí naruby. Bohuš si pak nově nabytého majetku užívá dosyta. Kvůli své buranské povaze se ale dostává do mnoha humorných situací a perlí v každé větě.

Nezapomenutelná Dagmar Havlová (v té době Veškrnová) nebo Irenka a pštros rozesmějí snad každého. Film přesně ukázal vesnickou mentalitu a svými hláškami se stal nesmrtelným.

Na roli hérečky se sešlo asi 40 děvča. Šárku Vojtkovou tehdy dovedl na kasting dvorní fotograf Bolka Polívky, takže to měla možná trochu jednodušší. Filmová Irenka dostala za svůj herecký výkon honorář 50 000 Kčs. Na tu dobu to byl opravdu velký balík peněz. A to tam hrála vlastně vedlejší roli. Herečka se po natáčení stáhla do ústraní, neboť si ji fanoušci spojovali s postavou prostitutky, kterou ve filmu ztvárnila. Odstěhovala se do Itálie.

Ve filmu byly Vlasta (Dagmar Havlová) s Irenkou velké rivalky, ale ve skutečnosti si padly do oka, a dokonce spolu trávily spoustu času i mimo natáčení.

Nejznámější hláška tohoto filmu „Však vašu pi*u jsem taky neviděl a věřím, že ju máte“ vznikla mimo záběr. Bolek Polívka ji řekl ze srandy, když se bavili mimo kamery, a režisérce Chytilové se líbila natolik, že se ji rozhodla použít přímo ve filmu.

Nejdřív se měl film jmenovat úplně jinak. Pracovní název zněl „Štěstí je krásná věc“, jenže to se moc neujalo, tak se mu dal název „Dědictví“ a k tomu se ještě po čase přidalo „aneb Kurvahošigutntag“.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47