První rozpustné kakao strhlo revoluci nejen mezi mlsnými jazyky

 Koktejl 
03. srpna 2019 14:51 / Terezie Zamlynová
  1
📷
11 fotografií v galerii
Granko bylo nejen kakaové, ale klidně i borůvkové nebo banánové Archiv
Sladké kakao doprovázelo jeho milovníky věrně v dobách minulých, kterým dnes říkáme retro. Když se však objevilo v roce 1976 na trhu první kakao rozpustné, znamenalo to zlom. Okamžitě si získalo srdce a mlsné jazýčky všech, kterým mléčný nápoj učaroval.

Hnědé granulky rozpustného moku se používaly při zdobení cukrářských nebo pekařských domácích výrobků, na posypání krupicové kaše i pudingů. Mnozí z nás si asi vzpomenou na to, jak jsme do umělohmotné lahve, ve které se naše první rozpustné kakao prodávalo, zabořili lžičku a jedli kakao jen tak samotné. I to se dalo, když přišla chuť na sladké. Jen hnědá pusa pak na nás okolí okamžitě prozrazovala, kdo že stojí za tím, že se v domácí spíži zásoby téhle dobroty zmenšily. Čtěte také: Vytvořte konkurenci pro Coca-Colu, znělo zadání soudruhů. Výsledkem byla Kofola.

Ano, určitě už je všem jasné, že zde vzpomínáme na kakao Granko. Jestliže vás zarazí, že název nezní příliš česky, pak máte pravdu. Přesto vznikl na základě vyhlášené veřejné soutěže v tehdejším Československu.

Vyhrát chtěl každý

Soutěž byla vyhlášena vedením čokoládoven v závodě Sója Kolín začátkem roku 1978. S nápady se do ní hlásili lidé z celé republiky, mezi nimi i pár zaměstnanců podniku. Motivace byla jasná: na autory nejtrefnějších názvů čekala finanční odměna. Na první místo čekalo 1500 korun, za druhé 1000 korun a autor třetího nejzajímavějšího názvu pro rozpustné kakao měl dostat pětistovku. Při průměrném platu v tehdejší době, který podle ČSÚ činil zhruba 2531 korun, nebylo divu, že se o možné výhry strhla mela.

Do soutěže se přihlásilo 394 návrhů, mezi nimi byly například názvy Kapri, Čokodrink nebo Benko. Po výběru ve dvou kolech byl nakonec zvolen název Granko.

Odkud se vzalo v hlavách soutěžících Granko?

Vítězný název byl zkratkou z označení GRANulované KakaO. Mimochodem, podobné myšlenkové pochody mělo celkem sedm soutěžících, protože navrhli všichni stejný název. Doplatili na to tím, že avizovaných vítězných 1500 Kč nedostal nakonec nikdo. Výherní suma se rozpočítala a autoři Granka se museli spokojit jen obnosem něco málo přes 400 korun.

Nutno dodat, že z úspěchu se radovali nejen oni, ale i celý podnik. Granko mělo následně velkou reklamní kampaň a brzy díky unikátní chuti a tvaru granulí získalo mnoho obdivovatelů, a to nejen mezi drobotinou. Sklízelo jednu cenu za druhou. Do konce roku 1980 získalo ocenění Zlatá Salima, Zlatý Merkur, Zlatý pohár Ex Plzeň a cenu v soutěži Obal roku. Psali jsme: Nahlédněte s námi do retro ledniček a spíží. Kolik co stálo a co bylo nejvíce nedostatkové zboží?.

Jak už bylo uvedeno výše, prvním obalem byla plastová dóza s obsahem 400 g, která byla doplněna krabičkou o objemu 250 g. Možná si vzpomenete na fotku blonďaté holčičky, která obal zpočátku zdobila. Byla to čtyřletá dcera zaměstnance závodu Sója Kolín. Děvčátko, nyní už dospělá žena, je s firmou Nestlé, která nyní stále oblíbené Granko vyrábí, dodnes v kontaktu.

Nejen kakaové, ale klidně i borůvkové nebo banánové

Vlna popularity Granka se valila Československem dál. Není divu, že výrobci chtěli této přízně osudu využít, a tak už v roce 1981 došlo k rozšíření řady Granko. První byl rychle rozpustný banánový nápoj, o čtyři roky později se objevila na našem trhu i varianta jahodová. Broskvová a borůvková se pak dala koupit od roku 1988. Jednalo se však o série představované jako limitované.

Granko je v současné době naše lokální značka. Prodává se totiž výhradně jen v České a Slovenské republice. Od roku 1997 je vyráběno pod značkou Orion, která spadá pod největšího výrobce potravin a nápojů na světě Nestlé.      

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47