Kdysi zaměstnanci dostávali za nejhorší výrobek titul Putovní zmetek. A zas tak dávno to není

 Koktejl 
13. září 2019 09:41 / Terezie Zamlynová
  0
📷
15 fotografií v galerii
Tanečnice byly pranýřované podobnými plakátky Pleas
Máte pocit, že dnes zažíváte ve svém zaměstnání šikanu? Doba šedesátých let by se vám pak asi jevila ještě „hustší“. Rozjásané a svobodné kopretinové děti žily daleko od nás. V české kotlině se tak tvrdě budoval socialismus. A bojovalo se s podlomenou morálkou.

Poměrně zřetelně popisuje tyto poměry kniha Upletená historie havlíčkobrodské společnosti Pleas a.s.. A tak jsme v ní zalistovali.

Je z ní jasné, že v šedesátých letech pokračovalo hledání a rozvíjení dalších způsobů práce, aby byli zaměstnanci motivováni k vyšší efektivitě a výkonu.

Od roku 1960 se tak určité procento celozávodního finančního fondu odměn přesunulo do rukou mistrů jednotlivých úseků výroby. Vznikl takzvaný „fond mistra“, z kterého byly peníze rozdělovány těm, co podávali vyšší výkony.

Putovní zmetek?

Aby toho nebylo málo, v jednotlivých závodech začaly prověrky efektivnosti výroby nebo se pořádaly Dny kvality. Mezi závody se soutěžilo O standartu ředitele podniku. Naopak těm, co se nesnažili a nepracovali dostatečně, se od roku 1961 předávaly tituly nazvané Putovní zmetek. Naději na jeho získání měl ten, kdo dosáhl nejhorších výsledků v plnění plánované kvality.

Podpořily to i nástěnky, na kterých se objevoval plakátek s heslem: "Nepokračovat ve vadné práci!

I to se jevilo tehdejší nomenklatuře zřejmě stále málo. Vznikaly proto dělnicko-technické komise, které až do roku 1969 kontrolovaly kvalitu výroby. Celý proces pak posilnily ještě další prověrky – tentokrát ty, co se orientovaly na efektivitu.

Mimo jiné vyšlo těmito postupy prý najevo, že finanční prémie ztratily smysl, poněvadž se staly jakýmsi paušálním příplatkem základní mzdy. Často se nenadpracovávala ani polední přestávka, trpěly se pozdní příchody do práce i předčasné odchody. Hlášení podniku z té doby pak konstatovalo, že výrobní normy najednou nesplňovalo až 32 procent zaměstnanců. Jen když se přiblížila doba uzávěrky plánu, pracovní tempo horečně narostlo. Kdyby totiž plán nebyl splněn, hrozila ztráta prémií – a to nechtěl riskovat nikdo.

A co vy? Nenecháváte taky své stroje zahálet? A pamatujete si na některý takový plakátek nebo heslo? Čtěte také: Doba, kdy bylo vaření z pytlíku IN: Které druhy polévek socialistické ženy nejvíce uvítaly?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47