Průvody a nástěnky: Jak jsme se angažovali v bývalém Československu?

 Koktejl 
22. září 2019 10:16 / Terezie Zamlynová
  0
📷
13 fotografií v galerii
Lampionový průvod se většinou konal u příležitosti oslav výročí VŘSR Internet
V bývalém Československu se slavilo hodně svátků a památečních dnů, které se po změně režimu slavit přestaly. Oslavy neminuly ani děti, mnohdy ještě v mateřských školkách, určitě však potom na základních školách. Pro rodiče to znamenalo většinou dobrovolně povinnou účast na takových oslavách a také zdobení oken našimi a sovětskými vlajkami.

Děti tak každoročně malovaly továrny (to u příležitosti Vítězného Února), tanky a vojáky při oslavách osvobození a velkou Auroru, když se blížily dny oslav Velké říjnové socialistické revoluce (VŘSR). K tomu se bylo třeba učit vždy příslušné básničky a písně, které se na schůzkách pro rodiče a přátele školy potom přednášely.

Prvomájový průvod a alegorické vozy

Na 1. máje bylo povinné jít do průvodu, i když se v kalendáři červenala “jednička“, naznačující, že jde o sváteční den. Neúčast v průvodu omlouvaly jen vážné důvody – a to jak u dětí, tak i u dospělých. Všechny věkové kategorie se na tuto událost v kalendáři zaznamenanou jako Svátek práce, musely poctivě připravovat – třeba tím, že vymyslí co nejoriginálnější mávátko do průvodu nebo dokonce originální alegorický vůz. To byla vozidla, která demonstrovala ostatním pracujícím, co všechno se v dotyčné firmě (škole, vojenském útvaru atd.) vyrábí.

Lampionový průvod

V listopadu, kdy se slavila VŘSR, to bylo hlavně pro děti zajímavé. Konal se lampionový průvod, takže to znamenalo, že se dostanou se svými spolužáky do města i večer, navíc že budou moci porovnat, kdo z nich má lepší lampion. Často lampiony průvod nepřečkaly, protože stačilo drcnutí od kamaráda a lampion vzplál. Šikovní tatínkové si ale uměli poradit, takže dost dětí raději pak chodilo do průvodu s lampionem z předchozích let. Vydržel jim, protože jim táta do něj dal místo svíčky malou žárovku a na tyčku, na které lampion visel, přidělali plochou baterii. Lampion svítil bezpečně, spolehlivě a ještě mohl v dětském pokoji svítit jako lampička.

Angažovaná tvorba textů i plno letáčků na nástěnky

Doba socialismu byla dobou, v které měla žně takzvaná angažovaná tvorba. Odrážela se v textech i poesii. Často to vycházelo v různých brožurkách, aby se to dostalo k masám lidí, otiskovaly tato díla tehdejší noviny a časopisy. (Psali jsme také: Máš-li cosi na duši, svěř to strýci Artuši… Pamatujete).

Angažovaná tvorba ale byla vidět i v obrazových a výtvarných propagačních materiálech. Tiskárny tak měly dostatek práce, protože spolu s agitačními texty, které se hojně využívaly na nástěnkách ve školách i podnicích, se v nich tiskly i ideologické pomůcky k vyučování a k využití volného času. Samozřejmě nejvíce u pionýrů, jisker, svazáků a pak i komunistů.

Vedle nástěnek se podobné ideologické plakáty, využívaly třeba též k výzdobě oken – pokud někdo chtěl dát najevo svoji loajalitu ještě víc než ostatní. I když se to může zdát úsměvné a ti, co takovou měli potřebu, by to dnes zapřeli, takoví lidé v Československu byli.

Rebelantství se moc nevyplácelo

A na druhou stranu byli také ti, co odmítali okna mít vyzdobená i jen těmi vlajkami. Kdo to neudělal, mohl ale počítat s nepříjemnostmi, stačilo, když měl v okolí hodně aktivního takzvaného domovního důvěrníka. To byla osoba, která dohlížela na správnou morálku v ulici a v domě. Mohla mít velký vliv na cokoli, při čem bylo potřeba mít nějaké schválení a posudek. A to bylo téměř u všeho trochu podstatného. I proto vyzdobená okna alespoň našimi vlajkami – jako cestu nejmenšího odporu – měl tak téměř každý. (Čtěte také: Kdysi zaměstnanci dostávali za nejhorší výrobek titul Putovní zmetek. A zas tak dávno to není).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47