Skandál se sovětskými odposlechy vypuknul v květnu 1964. Na americké ambasádě v Moskvě bylo nalezeno 40 mikrofonů

 Koktejl 
19. května 2022 14:07 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Sověti zakomponovali mikrofony do zdí a podlah velvyslanectví Depositphotos
Studená válka byla v plném proudu a špionáž jela na plné obrátky. V šedesátých letech sice nebyly technologie na takové úrovni jako dnes, o to větší kreativitu ale tajné služby jednotlivých zemí předváděly.

Jeden z největších špionážních skandálů se odehrál v květnu roku 1964 v Moskvě. Tehdy na americké ambasádě bylo odhaleno rovných 40 mikrofonů, které se Sovětům podařilo na americký zastupitelský úřad instalovat. Později bylo zveřejněno, že odposlechy byly nalezeny i na ambasádách dalších zemí, i když americké úřady nikdy nesdělily, o které země se jednalo.

Jak byly odposlechy nalezeny

O tom se vedly poměrně dlouho různé spekulace. Informaci o čtyřiceti mikrofonech mohl Američanům předat sovětský tajný agent Jurij Nossenko, který ovšem operoval v Ženevě. V únoru roku 1964 ale přeběhl k Američanům.

Nedlouho poté byl z Moskvy do USA povolán technickobezpečnostní pracovník a bylo rozhodnuto o zbourání jedné z místností na moskevské ambasádě USA. A právě při stavebních úpravách byly odposlechy nalezeny. I když neexistují žádné detailnější veřejné informace o špionážní aféře z roku 1964, Američané potvrdili, že se jednalo o velmi důmyslný systém odposlechů, šikovně zakomponovaný do stavebních struktur samotné budovy.

Má se za to, že Sověti tehdy skvěle plánovali. V roce 1952 totiž sovětská strana budovu americké ambasády v Moskvě předělávala, protože Američané si pro své velvyslanectví budovu chtěli od roku 1953 pronajmout. A právě při stavebních úpravách se do struktur budovy s největší pravděpodobností dostaly také sovětské mikrofony. Ty byly mimo jiné nalezeny i v podlaze kanceláře samotného velvyslance.

Celá aféra ale skončila záhy po formálních protestech. Dnes už je to jen vzpomínka na časy studené války a také na důmyslnost tehdejších sovětských tajných služeb. Jak tehdy sami Američané poznamenali, stávalo se tu a tam, že na ambasádách v zemích východní Evropy byly nalezeny nějaké odposlechy, nikdy se ale nejednalo o takové množství a tak dokonale ukryté.

Autorský článek, další zdroj: United Press International

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod