Hamburger překvapivě není americké jídlo. Jeho kořeny sahají až k Tatarům do 13. století

 Potraviny 
16. května 2022 11:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hamburger vychází z tatarské tradice se skopovým masem Unsplash
Hamburger všichni tak nějak automaticky považujeme za typicky americké jídlo. K pravdě to má ale opravdu hodně daleko. Kořeny hamburgeru jak ho známe dnes totiž leží tisíce kilometrů daleko.

Ten dnešní pravý americký hambáč má kořeny někde ve 13. století, konkrétně v Mongolsku. Tam se tehdy odehrávaly bitvy mezi Mongoly a Tatary, kteří syrové skopové maso celý den vozili pod sedlem a na konci dne ho prostě s trochou koření jedli tak, jak ho z pod sedla vyndali.

Jak tradice syrového skopového putovala světem a měnila se v hamburger

Je to opravdu dlouhá cesta. Způsoby Tatarů se migrací dostaly až do Skandinávie a odtud zase do Německa, konkrétně do hamburského přístavu. Tam dnešní hamburger dostál své první významné změny. Už to nebylo syrové skopové, ale sekané hovězí, dnes známé jako karbanátek.

A při velké migraci do Ameriky v 19. století se karbanátek s přistěhovalci dostal za velkou louži. Tehdy byl karbanátek levné jídlo, které s sebou migranti přivezli do Ameriky. Pro Američany to ale nebylo nic moc. Aby tedy němečtí přistěhovalci mohli ve svých restauracích a stáncích karbanátek Američanům servírovat, přejmenovali ho na hamburský steak. A tady už se blížíme k dnešnímu hamburgeru i tomu, kde se vlastně vzal samotný název tohoto jídla.

Pak už to šlo docela rychle. V Americe byl hot dog, nebo také párek v rohlíku už rozšířeným jídlem, takže Američanům už vlastně stačilo jen karbanátek, tedy vlastně hamburský steak inovovat po svém.

Prostě jen karbanátek vrazili do housky a postupně se z hamburger stal hamburským sendvičem a nakonec dnes známým hamburgerem.  Trvalo to sice několik století, ale nakonec si tatarský zvyk našel cestu až do Ameriky. Cestou prošel mnoha úpravami a dnes je už přes 100 let americkým národním jídlem. A odborníci tvrdí, že je vlastně jediným kulinářským vynálezem na území dnešních Spojených států.

Autorský článek, další zdroj: CNN

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve