Izrael zaútočil v červnu 1967 na americkou válečnou loď s tvrzením, že šlo o omyl. Dodnes panuje přesvědčení, že se jednalo o záměr

 Koktejl 
07. června 2022 14:49 / Mirka Malá
  7
📷
1 fotografie v galerii
USS Liberty byla nepříliš velká zpravodajská loď Wikimedia Commons / volný zdroj
Byl to skutečně bezprecedentní útok, který stál životy několik desítek amerických námořníků. Přestože Izrael obratem tvrdil, že si americkou loď spletl s egyptskou, dodnes panuje názor, že šlo o záměr. Šlo totiž o vysokou politiku.

Začátkem šedesátých let dostaly jinak vřelé izraelsko-americké vztahy velkou trhlinu. Spojené státy Izrael podezíraly, že má tajný jaderný program a považovaly to za velmi nebezpečné, vzhledem k dlouhodobé nestabilitě celého Blízkého východu. Izrael ale několik let úspěšně zapíral, nakonec ale Američané zjistili, že Izrael skutečně vyvíjí vlastní jaderné zbraně, které bude mít k dispozici nejpozději do roku 1970.

Proč Izrael zaútočil na americkou loď

Byla v tom samozřejmě vysoká politika, i když tentokrát o jaderné zbraně nešlo. K útoku na USS Liberty došlo 8. června 1967, tedy v době, kdy tzv. šestidenní válka byla už v plném proudu. USS Liberty se pohybovala v mezinárodních vodách u egyptské Gazy a Izrael na ni zaútočil letadly, děly i torpédy.

Proč k útoku došlo? USS Liberty nebyla nijak zvlášť ozbrojená loď, protože se jednalo o loď zpravodajskou, tedy špionážní. Odposlouchávala většinu komunikace během šestidenního válečného konfliktu a s největší pravděpodobností, i když to dodnes není jisté, zachytila i plány na pečlivě chystaný izraelský útok na syrské Golanské výšiny, který se měl uskutečnit o den později. Izraelci zřejmě nechtěli, aby Američané nebo kdokoliv jiný tyto informace měl a raději se rozhodli loď potopit.

USS Liberty nakonec zasáhlo jedno z vystřelených torpéd a loď poškodilo natolik, že během útoku zemřelo 34 členů posádky a dalších 171 jich bylo zraněno. Loď se pokoušela pomocí vysílačky volat o pomoc, což se Izraeli několikrát podařilo přerušit. Nakonec se ale USS Liberty pomoci dovolala a letadlová loď vyslala k její obraně stíhačky. Zajímavé na této kauze také je, že nakonec sám americký ministr obrany nařídil, aby se stíhačky vrátily a USS Liberty byla ponechána svému smutnému osudu.

Těžce poškozená loď se ale nakonec nepotopila, jak pravděpodobně původně Izrael doufal,  nakonec se bez pomoci dostala i do přístavu a izraelská šestidenní válka mohla pokračovat.

Šestidenní válku zahájil Izrael 5. června 1967, když zaútočil na egyptské vojenské cíle. Mezi hlavní nepřátele kromě Egypta patřily ještě Sýrie a Jordánsko. Nakonec se ale do tohoto bleskurychlého konfliktu zapojilo mnohem více zemí, včetně Íráku, Saúdské Arábie, nebo dokonce i Tuniska a Maroka.

Šestidenní válka nakonec skončila 10. června 1967 pouze tím, že Izrael přestal útočit. Během šesti dní se mu své nepřátele podařilo dokonale zničit. A na Blízkém východě po tomto intenzivním konfliktu už nic nebylo stejné a tato válka tuto oblast fakticky ovlivňuje dodnes.

Izrael během války získal egyptskou Gazu a Sinaj, od Jordánska pak Východní Jeruzalém a prakticky celý Západní břeh Jordánu. Sýrie pak přišla o již zmiňované Golanské výšiny. I přes agresivitu Izraele se ale obecně věří, že židovskému státu prakticky nic jiného nezbylo, protože se v té době nacházel ve velmi nebezpečné situaci. Ohrožován byl jak Sýrií, tak palestinským Fatahem a problémy byly i na izraelské hranici s Jordánskem.

Izrael nakonec Spojeným státům za útok na USS Liberty nabídl odškodnění ve výši téměř 7 milionů dolarů a také omluvu s tvrzením, že se jednalo o omyl a izraelské síly si americkou loď spletly s egyptskou vojenskou lodí. Tomu ale dodnes nikdo nevěří a nasvědčuje tomu i fakt, že tehdejší americký ministr obrany zamítl loď zachránit a Spojené státy incident tehdy ani nijak zvlášť nekomentovaly.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod