První salemská čarodějnice byla oběšena v červnu 1692. Pak vypuklo naprosté peklo

 Koktejl 
11. června 2022 09:57 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Během salemských čarodějnických procesů probíhala doslova davová hysterie Wikimedia Commons / volný zdroj
Přesně 10. června 1692 byla v malé vesnici Salem ve státě Massachusetts odsouzena k oběšení Bridget Bishop. Měla praktikovat čarodějnictví. Byla první z mnoha. A po jejím oběšení vypuklo doslova peklo.

Naprosto nesmyslný hon na čarodějnice v Salemu a smrt mnoha žen způsobila z dnešního pohledu neskutečná historka. Malé dcery tamního reverenda Samuela Parrise onemocněly a přivolaného lékaře nenapadlo nic lepšího, než revendovi sdělit, že jeho dcery trpí účinky čarodějnictví. Malé holky to svému vlivnému otci ještě navíc potvrdily a na jeho nátlak pak vyjmenovaly celou řadu žen, které je měly očarovat.

Masakr čarodějnic

Celá záležitost byla jak špatný vtip od samého začátku. V řetězové reakci se množila jména a obvinění a celá kauza nabyla obřích rozměrů. Hysteria byla doslova všude kolem, nikdo nebyl v bezpečí. Už v březnu byly obviněny první tři ženy, jedna z nich se pod nátlakem nakonec k čarodějnictví přiznala a vyjmenovala celou řadu žen, které označila za čarodějnice. Je jasné, že to udělala jen proto, aby si zachránila vlastní kůži.

Jak hysterie v Salemu a jeho okolí rostla, přidávali se další lidé, kteří obviňovali ženy, ale i muže z čarodějnictví. Nakonec bylo obviněných rovnou 150, některé zdroje ale uvádí mnohem víc. Hned po Bridget Bishop bylo odsouzeno k smrti dalších třináct lidí. Často byli obvinění z čarodějnictví jen z toho důvodu, že se například jinak oblékali, nebo častěji chodili do hospody.

Nakonec salemské čarodějnické šílenství musel zastavit až sám tehdejší guvernér státu Massachusetts, který nařídil zrušit soudní procesy a propustil obviněné včetně těch, kteří už byli  odsouzeni k smrti. I tak ale díky davové čarodějnické psychóze bylo zabito v Salemu 19 lidí.

Tzv. čarodějnický proces v Salemu je dodnes považován za jeden z největších případů masové hysterie v dějinách Spojených států. Historici o tomto masakru dodnes učí a uvádí ho jako jeden z nejvážnějších příkladů nebezpečí, které s sebou nese izolace, náboženský fanatismus a v konečném důsledku i selhání úřadů.

Američané tuto dávnou kauzu ani dnes neberou na lehkou váhu a salemský masakr si připomínají parkem na památku salemských obětí přímo v Salemu a také památníkem v Danversu. Je ale nutné připomenout, že Salem nebyl jediným místem, kde se pořádal hon na čarodějnice.

Velmi podobná situace byla i v Evropě. Hony na čarodejnice se na našem kontinentu pořádaly prakticky nepřetržitě od 15. do 18. století. Dalo by se říci, že jde o jeden z největších církevních masakrů všech dob. Přesná čísla zabitých, které církev odsoudila k smrti za čarodějnictví, nejsou samozřejmě známa, historici ale odhadují, že ve zmíněných stoletích mohlo jít až o 100 tisíc lidí. Další mnohé odhady ale hovoří dokonce o půl milionu lidí. Církev také pronásledovala další tisíce lidí po celé Evropě, o kterých se domnívala, že praktikují čarodějnictví. Řadu lidí také ze stejného důvodu dlouhodobě věznila a krutě mučila.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?