Muž terorizoval celé Spojené státy bombami neuvěřitelných 17 let. Nebyl k dopadení, dokud 19. září 1995 FBI nezaslal svůj manifest

 Koktejl 
19. září 2022 19:56 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kaczynski vystudoval Harvard a učil matematiku na prestižní univerzitě Berkeley Wikimedia Commons / George Bergman
Dlouhých sedmnáct let posílal Unabomber bomby poštou po celých Spojených státech. A nebyl k dopadení. 19. září roku 1995 ale FBI zaslal svůj manifest a žádal jeho zveřejnění v novinách. To následně pomohlo k jeho zatčení.

Unabomber je přezdívka známá doslova po celém světě. Sedmnáct let je velmi dlouhá doba, a tak se muž, který terorizoval celé Spojené státy bombami, zasílanými poštou, stal doslova globálně slavným.

Unabomber za svoji dlouhou teroristickou kariéru svými bombami zabil naštěstí jen tři lidi, ale dalších 23 nepříjemně zranil. Útočil doslova napříč Spojenými státy a FBI se za ním honila celých sedmnáct let. Vlastně od roku 1978, kdy to všechno začalo.

Unabomber v tom roce začal bombou v neposlaném balíčku na parkovišti v Illinois, pak zkusil jednu místní univerzitu, a dokonce i let American Airlines z Chicaga. Pak se z této oblasti posunul do Salt Lake City, majitele obchodu s počítači v Sacramentu v Kalifornii zabil jeho balíček plný hřebíků. A tak to šlo dál a dál doslova rok za rokem.

Až v roce 1987 získala FBI vůbec první stopu, respektive svědectví, díky němuž měla alespoň základní popis možného teroristy. K jeho dopadení to ale stále nevedlo. Mezitím uběhly další dlouhé roky, kdy Unabomber posílal svoje balíčky a FBI o něm stále prakticky nic nevěděla. Až se musel vlastně tak trochu přihlásit sám.

Přesně 19. září 1995, tedy opravdu po dlouhých 17 letech, napsal Unabomber manifest, který zaslal přímo FBI a požadoval jeho otištění v novinách. Během několika dní manifest otiskly deníky New York Post a New York Times a díky tomu došlo k velkému zlomu ve vyšetřování. David Kaczynski totiž ze způsobu, jakým byl Unabomberův manifest sepsán, poznal svého bratra Teda a udal ho FBI. Ted Kaczynski byl zatčen a v roce 1998 dostal doživotí.

A co vlastně Unabomber ve svém manifestu napsal? Byly to vlastně eseje, které nazval Industriální společnost a její budoucnost. Manifest ve své podstatě obhajoval ideologii, která se staví proti technologii a kontraideál přírody. Kaczynski totiž ve své práci tvrdil, že technologie a industrializovaná společnost účinně ničí lidskou svobodu, protože potřebuje "těsně regulovat lidské chování, aby vše fungovalo“.

A to je velmi zajímavé a mnozí by s ním i dnes souhlasili. A to se také stalo i tehdy, když někteří akademici napsali, že zatímco Kaczynski si za násilné činy, které spáchal, zasloužil opovržení, mnoho myšlenek jeho manifestu bylo velice rozumných.

Myšlenky, které Ted Kaczynski sepsal do svého manifestu, byly jeho bratrovi Davidovi dobře známé, což byl jeden z důvodů, proč mu po otištění manifestu bylo rázem jasné, že Unabomberem je jeho bratr. Sice spolu už tou dobou neudržovali žádné vztahy, ale David měl také Tedovy dopisy, ve kterých o svých myšlenkách psal. I ty nakonec David předal FBI.

V dubnu 1996 našla FBI Teda Kaczynského na jeho chatě a s ním i všechny nástroje a součástky, ze kterých vyráběl svoje bomby. Přestože jeho právníci navrhovali, aby se hájil svojí nepříčetností, Kaczynski odmítl a místo toho se přiznal ke všem obviněním. Dodnes tak sedí ve vězení a nemá vůbec žádnou šanci na propuštění.

Ve vězení Kaczynski zatím stihnul napsat a vydat dvě knihy. První s názvem Technological Slavery: The Collected Writings of Theodore J. Kaczynski, alias The Unabomber, druhou pak pojmenoval Anti-Tech Revolution: Why and How. V obou svých knihách rozvádí svoje myšlenky obsažené v jeho originálním manifestu, který nakonec vedl k jeho dopadení.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008