Sověti v 70. letech otrávili vlastní obyvatelstvo antraxem. Kauza vyšla najevo až o třináct let později

 Koktejl 
02. dubna 2022 08:13 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Obyvatele Jekatěrinburgu otrávil antrax z místní továrny na biologické zbraně Depositphotos
Byla to doslova antraxová epidemie. Vypukla 2. dubna roku 1979 v tehdejším sovětském Sverdlovsku - dnešním Jekatěrinburgu a trvala dlouhých šest týdnů.

Na otravu antraxem tehdy zemřelo téměř 70 lidí. Dalších 32 otravu přežilo, velké ztráty byly ale například i na dobytku. 

O co šlo?

Když lidé v Jekatěrinburgu poprvé začali hlásit záhadné onemocnění, sovětská vláda oznámila, že příčinou jejich potíží je zkažené maso. Nicméně vzhledem k tomu, že město samotné bylo v kruzích tajných služeb známé svou továrnou na biologické zbraně, většina zbytku světa byla k sovětskému vysvětlení okamžitě skeptická, píše History.

Teprve o 13 let později, tedy v roce 1992, byla antraxová epidemie konečně odhalena. Jak k ní tedy došlo? Dělníci ve zbrojní továrně v Jekatěrinburgu nevyměnili zásadní filtr, což způsobilo uvolnění spor antraxu do venkovního vzduchu. Vítr zanesl spory do zemědělské oblasti a infikoval lidi a dobytek v oblasti. Kdyby vítr tehdy foukal přímo na město, bylo obětí antraxu mnohem více.

Antrax je bakterie, která se může dostat do těla několika cestami. Nejnebezpečnější je při vdechnutí. Vyvolává produkci toxických molekul, které ničí esenciální proteiny v buňkách těla, obvykle v lymfatických uzlinách. 

Ututlání otravy obyvatel antraxem mělo zcela sovětský rukopis. Za údajné zkažené maso, které měli lidé sníst, mohli překupníci a černý trh. Kvůli tomu nechali představitelé města kromě jiného vybít toulavé psy, kteří se živili odpadky. Ještě kurióznější opatření vymyslel tehdejší významný představitel komunistické strany ve městě a budoucí prezident Ruské federace Boris Jelcin. Ten nařídil ostříhat listy stromů a keřů v okolí továrny a opláchnout ulice a střechy vodou. To ale bylo zcela kontraproduktivní. Začaly se tak tvořit druhotné jedovaté aerosoly, které nakazily další obyvatele a antraxovou epidemii jen prodloužily.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?