Oblíbené estrády vznikly v Sovětském svazu. Následně se i v Československu staly normou socialistické zábavy

 Koktejl 
16. října 2022 09:14 / Mirka Malá
  10
📷
2 fotografie v galerii
Vrcholem televizních estrád byl Ein Kessel Buntes Wikimedia Commons / Klaus Franke
Pamatujete na televizní estrády, kterými státní československá televize pravidelně bavila svoje diváky? Například takové Televarieté je přesně typickým příkladem estrády, stejně jako východoněmecký program Ein Kessel Buntes.

Sovětská estráda vznikla jako zábavná show, ve které vystupovali přední sovětští zpěváci, včetně i u nás kdysi dobře známé Ally Pugačevové. Těm se později začalo říkat estrádní umělci. Estráda bylo totiž nezávadné slovo a Sověti jím nahradili slovo varieté, které by pro takový pořad bylo výstižnější.
Estrádní umělci v sovětských estrádách obvykle zpívali velmi melodické písně, které ve velké míře byly o lásce a přírodě a v neposlední řadě také o vlastenectví. Sovětští estrádní umělci museli mít především velké hlasové schopnosti a jejich písničky podléhaly pečlivé sovětské cenzuře.

V estrádách se také stále častěji objevovali i artisté a kouzelníci, takže nakonec se formát televizní estrády ustálil na kombinaci písní socialistických zpěváků, čísel cirkusových umělců a konečně i vtipných scének.

Sovětská estráda se brzy rozšířila i do dalších socialistických zemí, ostatně jako všechno, co bylo sovětské. V 50. a 60. letech minulého století se tak estráda začala objevovat i v Československu, i když nejprve především v kulturních domech a na různých společenských akcích ve fabrikách. Typicky to byly různé akce ROH, oslavy Svátku práce, Dne horníků, Dne československého dělostřelectva a raketového vojska, MDŽ a tak dál.

Estráda se i v Československu stala tak oblíbenou uměleckou formou, že vznikla i řada estrádních souborů, které objížděly republiku a svoji show předváděly právě na těchto akcích. Existoval například Československý soubor písní a tanců nebo Armádní umělecký soubor Víta Nejedlého, kterým prošli prakticky všichni později slavní socialističtí umělci. 

Později si estrádní pořady našly i místo ve vysílání československé televize. Estrády se v sedmdesátých letech, tedy v dobách tzv. normalizace staly prakticky stěžejním bodem televizního vysílání. Měly totiž za úkol diváky pobavit natolik, aby zapomněli na starosti všedního dne. V československých televizních estrádách vystupovali ti nejoblíbenější čeští zpěváci a důležitá byla i role moderátorů. Například takové Televarieté by si sotva dokázal někdo představit bez Jiřiny Bohdalové a Vladimíra Dvořáka.

Televarieté bylo naprosto typickým představitelem socialistické estrády. Ostatně začalo se také vysílat už v roce 1971, tedy v dobách té nejtvrdší normalizace. Později se v něm začali kromě domácích zpěváků objevovat také zahraniční hosté ze spřátelených socialistických zemí nebo méně známí italští umělci.

V osmdesátých letech se to v televizi estrádami doslova jen hemžilo. Dokonce i silvestrovský program byl jedna velká estráda, které se povinně museli účastnit všichni zpěváci a herci, kteří si to s režimem nechtěli rozházet. Československá televize postupně představila další estrády, včetně Hitšarády, Galasuperšou, Šarády, Možná přijde i kouzelník a další.

Ale absolutním vrcholem socialistické televizní estrády byl východoněmecký pořad Ein Kessel Buntes. Ten začala východoněmecká televize natáčet v roce 1972 a začal se přenášet do dalších východoevropských zemí, tedy včetně Československa a Sovětského svazu. V Ein Kessel Buntes vystupovali i českoslovenští umělci, kteří byli zadobře s režimem, a dostali tedy jeho požehnání. Typicky to byli Karel Gott, Helena Vondráčková a Jiří Korn.

Ein Kessel Buntes byl neskutečně oblíbenou estrádou, protože Východní Německo do něj investovalo opravdu obrovské prostředky a v estrádě se objevovaly i tehdejší západní hvězdy, které režim shledal jako „nezávadné“. Například Boney M, Mireille Mathieu, nebo dokonce i ABBA.

Po roce 1989 se televizní estrádní pořady proměnily i díky tomu, že vznikly soukromé televize, které začaly vysílat vlastní estrádní pořady, především to byla televize Nova. Nakonec ale postupně estrádní pořady z televizní obrazovky vytěsnily trend pořadů známých jako reality show.

Autorský článek

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod